fotka

Výroční zpráva o. s. Blízký soused za rok 2010

     V tomto roce se naše o. s. oficielně ustanovilo. Naši členové a dobrovolníci se ale věnují romským dětem již dlouho (někteří i 20 let). V Plzni oslovujeme již druhou generaci Romů.
     Od ledna se podílíme na organizaci družinky Klubu Pathfinder (něco jako skaut) v azylovém domě Naděje a od září druhé družinky v azylovém domě Sv. Zdislavy. Celkem se zde schází kolem 30 dětí. V rámci těchto klubů poznáváme Plzeň (byli jsme např. v Zoo, kolem Boleváku, sáňkovat...) i její okolí (účastnili jsme se Baterkované, pořádané Pathfinderovým oddílem Ararat). S vděčností jsme využili i oblastních akcí Divokého západu jako Drakiáda a Klatovský byznys. Na Robinsonádě a Múzičce jsme se seznámili s Pathfindery z celých Čech. Spolupracujeme i s Klubem cestovatelů, o. s. Kvítek (tradičně se účastníme Vánočních dílniček) a Paprsek (maškarní a diskotéky pro děti).
     Pravidelně jsme se účastnili nízkoprahového klubu pod vedením Pavla Witnera, který pořádala ECM Lochotín. Naše romské děti pod vedením statečných dobrovolníků navštěvovali bohoslužby několika církví (ECM, KS, CASD, ČSCH).
     V létě jsme vyrazili na tábory. Vždy se snažíme na tábor s většinovou účastí dětí majoritní populace umístit menší počet romských dětí ze sociálně vyloučeného prostředí. Na třech táborech (o. s. Kvítek: Bělčice, o. s. Klub Pathfinder: Hadovka a Camporee) se vystřídalo celkem 7 dětí.
     Celkově jsme v kontaktu s asi 50 romskými dětmi s pomocí asi 20 dobrovolníků.

fotka